Z tym zmagają się między innymi wegetarianie i weganie! Wcale nie chodzi o mniejszą liczbę lokali, w których mogą zjeść coś bez mięsa, bo tych z każdym rokiem przybywa. Dieta roślinna ma jednak to do siebie, że może wiązać się z różnymi niedoborami w organizmie. Pytanie brzmi: czy i jak bardzo obniżają one komfort życia? Sprawdź to razem z nami!
Z tekstu dowiesz się:
- z czym zmagają się wegetarianie i weganie,
- czy dieta roślinna jest zdrowa,
- jakie zalety ma dieta bezmięsna,
- jakie wady ma dieta wegetariańska i wegańska,
- co sprawdzać i suplementować na diecie roślinnej.
Z czym zmagają się wegetarianie i weganie?
Tak naprawdę będzie mowa nie tylko o wegetarianach i weganach, ale ogólnie o osobach na diecie roślinnej. Oni wszyscy często zmagają się z:
- niedoborami witaminy B12,
- niedoborami żelaza we krwi,
- niedoborami białka,
- wzdęciami i biegunkami (zwłaszcza na początku),
- problemami z pokryciem dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Przez takie rewelacje – wywołane np. nagłym zwiększeniem błonnika w diecie – ludzie poddają się już po kilku tygodniach przechodzenia na dietę roślinną. A wystarczy jedynie zróżnicować dietę i – przynajmniej w początkowej fazie – sięgnąć po odpowiednio dobrane suplementy diety.
Dieta roślinna a zdrowie
Dieta roślinna z jednej strony chroni przed postępującymi chorobami cywilizacyjnymi, ale może też wywołać pewne niedobory w organizmie. Czy to, z czym mogą mieć do czynienia osoby na diecie eliminującej mięso sprawia więc, że nie jest to zdrowy wybór?
Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska i wegańska uwzględniająca wszystkie potrzebne składniki odżywcze jest zdrowa. Wystarczt razem z posiłkiem dostarczać organizmowi optymalną dawkę:
- białka,
- węglowodanów,
- zdrowych tłuszczów.
W niektórych przypadkach dodatkowa suplementacja albo nie jest potrzebna, albo warto wspomagać się nią jedynie okresowo.
Zalety diety roślinnej
Wiesz już, że dieta roślinna musi być zróżnicowana i zbalansowana, żeby była zdrowa. To jednak dotyczy tak naprawdę każdego menu. Co więc czyni dietę roślinną obiektem zainteresowania coraz większej liczby osób?
Do głównych zalet diety roślinnej zaliczamy:
- pozytywny wpływ na zmniejszenie zawartości cholesterolu LDL oraz glukozy,
- wyższą zawartość błonnika oraz węglowodanów złożonych,
- pokrycie zapotrzebowania na większość witamin wchłanianych z pokarmem,
- zmniejszanie ryzyka wystąpienia insulinooporności czy cukrzycy typu 2,
- pozytywny wpływ na pracę serca.
A gdyby tego było mało, to im więcej osób przejdzie na dietę roślinną, tym mniejsze będzie zapotrzebowanie na mięso. A to z kolei ograniczy zużycie zasobów naturalnych i obniży poziom emisji dwutlenku węgla. Planeta będzie za to wdzięczna! Tak jak tysiące uratowanych zwierząt.
Jakie wady może mieć dieta wegetariańska oraz wegańska?
Do wad diety roślinnej warto zaliczyć:
- możliwe osłabianie kości,
- wyższe ryzyko anemii,
- zwiększone ryzyko dny moczanowej.
Wszystko wywoływane m.in. przez możliwe niedobory witamin i substancji odżywczych. Na szczęście da się temu zaradzić, jeśli wiesz, na które wartości zwracać uwagę oraz jak podnosić ich poziom.
Co sprawdzać i suplementować na diecie roślinnej?
Jeśli jesteś na diecie roślinnej albo dopiero planujesz ją zacząć, to zacznij od zrobienia badań krwi i konsultacji z lekarzem. Sprawdź m.in. poziom żelaza, witamin B i D oraz wapnia.
Następnie albo z lekarzem, albo dietetykiem możesz zdecydować się na suplementację i zaplanować ją. Mogą w tym pomóc np. konkretne zestawy suplementów diety skomponowanych z myślą o konkretnych sytuacjach. W Noyopharm dostaniesz np.:
- Noyo Daily Vegan, który uzupełnia braki witamin z grupy B, kwasu foliowego i żelaza,
- Noyo Vegan Protein, czyli odżywkę białkową, dzięki której zadbasz o odpowiedni poziom białka w diecie.
Jak widzisz, nie takie te zmagania na diecie roślinnej straszne, jak je malują!